пʼятниця, 16 грудня 2022 р.


Б51123-2     821.111(73) Л 13

 Лавкрафт Г. Ф. Повне зібрання прозових творів : проза. Т. 2 / Г. Ф. Лавкрафт ; пер. з англ.: О. Українця, К. Дудки. – Київ : Вид-во Жупанського, 2020. – 456 с. – (Державна програма – 2020) (Майстри світової прози).

 Другий том повного зібрання прозових творів видатного майстра літератури «загадкового та потойбічного» Г. Ф. Лавкрафта охоплює його прозу, написану у період з 1926 по 1928 роки, і містить такі класичні і переважно розлогі твори як: «Поклик Ктулху», «Сновидні пошуки незвіданого Кадата», «Справа Чарльза Декстера Ворда», «Барва з позамежжя світу», «Жахіття Данвіча».

Саме у цих повістях остаточно розкривається талант Лавкрафта, як майстерного оповідача неймовірно загадкових і химерних історій, а також автора багатьох самобутніх і досить оргінальних міфогенних та містичних концепцій. 

                                       


 А43677     821.111(73) К 41

 Кінг С. Керрі : роман / С. Кінг; пер. з англ. В. Ракуленка. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля , 2018. – 224 с. – (Державна програма – 2018).

 Вона була з тих, кого називають аутсайдерами, «непопулярними» підлітками. Кпини однокласників, глузування та знущання стали частиною її життя. Коли інші тінейджери зустрічалися, ходили на вечірки та поступово дорослішали, вона жила в справжньому пеклі, яке створила схиблена на релігії мати-фанатичка. Здавалося, світ ненавидів розгублену дівчину й не хотів помічати її страждань. Покинута всіма, вона несвідомо виплекала в собі силу, здатну знищити кривдників. Силу, яка одного дня змусить всіх назавжди запам'ятати її ім'я. «Керрі» – останнє, що вони встигнуть сказати перед смертю…


А43670     84(4ВЕЛ) Ш 44

 Шеллі М. Франкенштейн, або Сучасний Прометей :  роман / М. Шеллі; пер. з англ. Г. Гнедкової. – Київ : Знання, 2017. – 255 с. – (Державна програма – 2018) (English Library). 

Герой роману – молодий студент-науковець Віктор Франкенштейн, закоханий в науку і від природи наділений яскравим талантом та невгамовною жагою знань створює штучний організм, подібний людині.

Створений ним могутній велетень входить в світ з надією послужити людям, здружитися з ними, але, не знайшовши собі серед них місця, стає ворогом людства і перші свої удари спрямовує на свого творця. Геніальне відкриття Франкенштейна обертається проти нього, оскільки гинуть найближчі йому люди. На власному досвіді він переконується, що всесилля розуму таїть в собі не тільки благо, але і зло. Витративши чимало часу на створення штучної людини, своє подальше життя Франкенштейн присвячує її знищенню, сподіваючись таким чином спокутувати свою провину перед людством.

Цей роман справив значний вплив на літературу та масову культуру, пройшов через сотні модифікацій та адаптацій у різних історіях жахів, фільмах та п'єсах.


А43571     821.161.2 К 38
 
Кідрук М. Не озирайся і мовчи : роман / М. Кідрук. – 2-ге вид. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 513 с. – (Державна програма – 2018).

 Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.

Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий – ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Хлопець не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ. 

Б49258     84(4УКР)6 Л 72

 Лойко С. Рейс : роман-трилер / С. Лойко. – Київ : Брайт Стар Паблішінг, 2017. – 432 с.

В основі роману-трилера Сергія Лойка «Рейс» лежать реальні події. Посеред кривавої війни, розв’язаної Росією, головний герой Сергій Альохін спочатку самостійно, а потім із допомогою американської журналістки розслідує обставини загибелі своєї родини – дружини і двох маленьких доньок, що летіли в пасажирському «Боїнгу», збитому над Донбасом.

Альохін, який був опером, свого часу викрав общак бандитів і затаївся в Лос-Анджелесі на своїй яхті. Він не цікавився політикою, нічого не знав про війну в Україні, поки сам не став її жертвою. Під час свого приватного розслідування Сергій опиняється в самому пеклі війни на сході України серед «ополченців» і російських солдатів, що підступно вторглися в суверенну державу. Слідами втікача йдуть бандити, чекісти, добровольці і серійний убивця. Альохіну треба вижити за всяку ціну, щоб довідатися, хто й чому вбив його родину. Він не чекатиме закінчення міжнародного розслідування та трибуналу. Утікач сам тепер і слідчий, і прокурор, і адвокат, і суддя, і кат. І він не завагається, коли знайде злочинців і доведе для себе їхню провину. 

Б51552     641.55(=161.2) К50 

Клопотенко Є. Зваблення їжею з українським смаком / Є. Клопотенко. – Київ : Книголав, 2021. – 176 с. : фото. – (Полиця нон-фікшн) (Державна програма – 2021).

«Зваблення їжею з українським смаком» – друга книжка відомого шеф-кухаря, кулінарного експерта та телеведучого Євгена Клопотенка, яка виходить у видавництві Книголав.

 Автор протягом кількох років досліджував історію національних страв, вивчав кулінарну літературу різних часів, мандрував всією країною, спілкувався з істориками, щоб сформувати власне розуміння української кухні. У книзі – 70 авторських рецептів давніх страв, які розділено на 9 розділів. Ви дізнаєтесь як приготувати супи та юшки, страви з м’яса, риби, овочів та грибів, каші, напої, закуски, випічку та солодке. Окрім рецептів, книга містить чимало цікавих фактів про українські продукти – як їх споживали раніше, чим вони корисні, у який спосіб їх найкраще готувати. А ще кулінарний експерт згадує про свою дослідницьку експедицію та міста, які вразили його своєю кулінарною традицією. 

А41571     85.334.3(4УКР)6 З-14 

Загребельний М. П. Богдан Ступка / М. П Загребельний. – Харків : Бібколектор, 2016. – 121 с. – (Державна програма).

Написана у форматі «біографічного роману», біографія актора захоплює з перших розділів, а інколи навіть змушує задуматися, чи справді це життя реальної людини, а не сценарій до гостросюжетного фільму з елементами драми. Чесний, працьовитий, сильний, безмежно талановитий – таким був Богдан Ступка й таким він залишиться в пам'яті своїх прихильників та всього народу.

  


Б51334     726(477) Т 19

Таранушенко С. А. Знищені шедеври української дерев'яної сакральної архітектури : книга з доповненою реальністю / С. А. Таранушенко ; Укр. культ. фонд. – Харків : Олександр Савчук, 2021. – 125 с. : фото + 15 листівки.

У книзі зібрано розвідки Стефана Таранушенка, присвячені п’ятьом знищеним шедеврам української дерев’яної сакральної архітектури: Троїцькій церкві 1710 року в селі Пакуль на Чернігівщині, Покровській церкві 1759 року в місті Зіньків на Полтавщині, Вознесенській церкві 1759–1761 років в містечку Березна на Чернігівщині, Введенській церкві 1761 року в селі Артемівка на Харківщині, Миколаївській церкві 1760-х років в селі Нові Млини на Чернігівщині. У 1920–30-і рр. автор встиг їх оглянути, сфотографувати, задокументувати первісні плани й перебудови та детально їх описати перед процесом тотального нищення пам’яток сакрального мистецтва радянською владою.

У виданні в кінці кожної розвідки розміщено qr-код, скануючи який, читач зможе ознайомитися із 3D-моделями знищених храмів і скласти вичерпне уявлення про шедеври української дерев’яної сакральної архітектури, які ми не зберегли.


Б50615     784.4(477) Л 63

 Лисенко І. М. Енциклопедія української пісні : довідник / І. М. Лисенко. – 2-ге вид., доп. та випр. – Житомир : Рута, 2019. – 603 с. 

Це перше в Україні енциклопедичне видання, де висвітлюється історія українських народних пісень, широкий їхній діапазон у світі, а також подається інформація про численні музичні організації та відомих діячів української музичної культури, які сприяли пропаганді нашої пісні.

 

В6337     7.031.1(477.63) С 37

 Симфонія пекторалі : альбом / Ю. Білан, Є. Величко, І. Вітрик ; відп. ред., упоряд. Ю. Полідович ; М-во культури та інформ. політики України, Нац. музей історії України , Музей іст. коштовностей України, Ін-т археології НАН України. – Київ : Мистецтво, 2021. – 183 с. : іл. 

Видання присвячене 50-річчю знайдення шедевра давнього мистецтва – золотої пекторалі у скіфському кургані Товста Могила на Дніпропетровщині. Короткі розвідки дають можливість дізнатися про неперевершене відкриття Бориса Мозолевського, який очолював археологічну експедицію, а також про історію дослідження Товстої Могили, технологію виготовлення пекторалі, пошуки науковців у розгадуванні її таємниць і сучасне сприйняття образу унікального твору мистецтва. Тексти супроводжуються фото, схемами, об`ємним переліком літератури та словником-довідником. В альбомній частині вміщено фото окремих сцен та деталей пекторалі.















Немає коментарів:

Дописати коментар

     Знайдіть задоволення в читанні та обирайте книги, які роблять вас щасливими!        Слідом за травнем, де все зеленіє, буяє та цвіт...