вівторок, 13 грудня 2022 р.



А45543 821.161.2 К 59

Кокотюха А. А. Вигнанець і перевертень : роман / А. А. Кокотюха. – Харків : Віват, 2021. – 304 с. – (Державна програма – 2021) (Художня література).

Зима 1913 року. Колишній київський слідчий, а тепер вигнанець Платон Чечель виконує в Харкові делікатне доручення. На запрошення господарів він приєднується до компанії гостей у їхньому маєтку. Починаються таємничі вбивства – один за одним гинуть гості. Здається, їхні смерті пояснити неможливо, адже загиблих нібито ніщо не повязує. Та що насправді криється за блискучим фасадом будинку мільйонерів?


А45556 821.111(410) Г 15

Галбрейт Р. Убивчий білий : роман / Р. Галбрейт ; пер. з англ. Н. Ференс. – Київ : КМ-БУКС, 2020. – 704 с. – (Державна програма – 2021).


Коли в офіс до приватного детектива Корморана Страйка приходить дивний юнак на імя Біллі Найт і просить розслідувати давнє вбивство дитини, свідком якого він начебто став Страйк не може вирішити, як йому вчинити. Вірити чи не вірити юнакові, адже він явно не при собі? Та не встигає Страйк як слід розпитати Біллі, коли той налякано втікає. Намагаючись докопатися до правди, Страйк і Робін – колишня помічниця, а нині повноправна партнерка в детективній агенції – виходять на плутаний слід, який через лондонські задвірки приводить їх у святая святих британського парламенту й у чарівний, але зловісний сільський маєток, де на них чекають небезпеки, таємниці й несподівані відкриття.

А45848 821.161.2(477.43)С 16

Саліпа О. І. Будинок на Аптекарській : роман / О. Саліпа. – Харків : Фоліо, 2021. – 318 с. – (Ретророман).

У Хмельницькому за дивних обставин помирає антиквар. Його донька, яка багато років не бачила батька, мимоволі опиняється у вирі кримінальних подій: викрадення людей, обшуки у батьковій квартирі й магазині, навіть вбивства. Усі ниточки злочинів ведуть до старого будинку аптекаря Деревоєда, що жив у місті понад століття тому. Багато років стіни цього будинку приховують таємницю, яка колись змінила хід історії. А той, хто її розгадає, володітиме світом. Проскурівський істеблішмент, масони, влади, що змінювали одна одну, вбивства євреїв, поляків-націоналістів, відомі історичні постаті... І будинок, який знає про все...

А45789 821.161.2(477.43)Д 21

Даценко Ю. Пастка для різника : роман / Ю. Даценко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022. – 320 с.

   Події відбуваються у Лондоні, 1888 року. Місто трусило від жаху. Таємничий незнайомець, прозваний у народі Джеком Різником, одну за одною вбиває жінок легкої поведінки, щоразу дивним чином вислизаючи від поліції. Кілька років по тому, молодий лікар-хірург Яків Ровнєр отримує від поліції запрошення на експертизу трупа дівчини-повії. Побачене вражає його. Поліція швидко оголошує справу розкритою. Проте відбувається ще одне вбивство. Яків розуміє: слідчі лише марнують час, і береться за власне розслідування. Куди воно заведе молодого хірурга? З певних причин Яків має підстави вважати, що у подільській провінції орудує той самий Джек Різник...


Б50500 84(4УКР)6 К 71

Косач Ю. М. Володарка Понтиди : авантюрний роман-щоденник / Ю. М. Косач. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 528 с. – (Класика ХХ століття).

Цей літературний шедевр написаний 1987 року в Нью-Йорку українським автором, племінником Лесі Українки, Юрієм Косачем – видатним, хоча й досі, на жаль, маловідомим майстром української історичної прози. «Володарка Понтиди» це унікальна в українській літературі пригодницька мандрівка лабіринтами королівських дворів, ложами таємних товариств, феєричними маскарадами, капканами підозрілих дешевих корчомок та в’язничних келій у передреволюційній Європі 1770-х років. Герой цього авантюрного і глибоко філософського роману – український козак-шляхтич Юрій Рославець. Зачарований «дамою свого серця» і претенденткою на імператорський трон, він «женеться за з’явою» своєї пристрасті від Парижа, через Німеччину до Венеції, Неаполя, Риму й Пізи, переживаючи карколомні пригоди і сповнюючись життєвою мудрістю й дещо фаталістичним розумінням життя і світу.


     А44111 821.161.2 Д 43

      Дзюба С. В. Позивний "Бандерас" : військ. детектив / С. Дзюба,  А. Кірсанов.  – Харків : Ранок: Фабула, 2019. – 240 с. – (Державна          програма – 2019).  

     
«Позивний “Бандерас”» справжній військовий бойовик, чи не найперший в Україні, заснований на реальних подіях. У зоні АТО у вересні 2014 року за «наводкою» диверсанта скоєно теракт сепаратисти знищили маршрутку, загинуло дванадцятеро дорослих і дитина. Стає відомо, що інформатор ворога службовець української армії, водночас шляхом радіоперехоплення з’ясовується, що в цьому регіоні чекають на прибуття полковника російського ГРУ. Розпочинається операція зі знешкодження диверсанта, здійснення якої доручають групі контррозвідників на чолі з капітаном Антоном Саєнком…
На основі твору Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова знято військову кінодраму, міжнародна прем’єра якої вже відбулася в Торонто. В Україні прем’єра очікується з 11 жовтня 2018 року..

      А44210 821.161.2 Ж 15

    Жадан С. В. Ворошиловград : роман / С. В. Жадан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 320 с. – (Державна програма – 2019).

     
       За версією конкурсу «Книга року Бі-бі-сі» роман «Ворошиловград» став кращою книгою десятиліття! Пил доріг, іржаві бензоколонки, втомлені автобуси, старі «хрущовки»... Місто, що залишилось десь поза часом. Дивні люди, які займаються дивними справами. Абсурд та водночас «справжність» існування... Герман повертається до містечка свого дитинства у степах Донбасу, щоб знайти зниклого брата і врятувати його бізнес. Проте реальність виявляється хиткою, майбутнє невизначеним, а минуле викликає надто гостру ностальгію... Лірична і жорстка, соціальна і метафізична, меланхолійна і реалістична історія, сповнена безмежних просторів, спогадів, сновидь, мрій, джазу та духу справжньої дружби.

 

   Б49281 821.161.2 К 38


    Кідрук М. Любов і піраньї : роман / М. Кідрук. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 288 с.
    
     Будь-хто у житті тікав від проблем. Але мало хто робив це буквально, покинувши всі непорозуміння з коханою дівчиною та вирушивши у подорож Бразилією! Та цього разу у Макса вперше не було плану подорожі, заброньованих хостелів та квитків, а натомість була компанія київських «білих комірців», які вирішили, що зимова відпустка з фотополюванням на кайманів і піраній у Пантаналу більш екзотична, ніж пляжі Єгипту чи лижні траси Буковелі. І тепер найбезлюдніша у світі та водночас повна життям волога саванна щомиті насміхатиметься з офісної пихи та вражатиме горе мандрівників зустрічами зі своїми екзотичними мешканцями! І нехай для когось покусаний піраньєю палець стане найбільшою пригодою у житті! Бо ще є ті, для кого пригода – це нові мандри і нове кохання!

 

   А44376 304.3(489) Р 24

Расселл Г. Рік хюґе по-данськи. Секрети найщасливішої країни у світі / Г. Расселл; пер. з англ. О. Ліпської. – Харків : Віват,  2019. – 416 с. – (Державна програма – 2019) (Дозвілля).
   
Легка й дотепна історія про переїзд успішної лондонської кар’єристки в данську провінцію, а ще про секрети найщасливішої країни світу й пошуки хюґе – комфортного й безтурботного життя. Гелен Расселл відверто пише про плюси й мінуси країни, досліджуючи найдрібніші нюанси: освіта і виховання дітей, баланс між роботою та дозвіллям, лібералізм поглядів і сексизм, дизайн оселі, смачнючі булочки й навіть правила підіймання прапора. Ця історія надихає на те, щоб скористатися з чужого успішного досвіду та змінити на краще світ і себе. 

    А44143 304.3 Ф 75

Фокс К. Спостерігаючи за англійцями / К. Фокс; пер. з англ. М. Госовської. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 608 с. – (Державна програма – 2019).

«Вівсянка, сер», твідовий костюм, чай рівно о п’ятій, вишукані манери, аристократизм, снобізм, незворушність, гіперпунктуальність. Які ж насправді англійці?Відома дослідниця Кейт Фокс створила дивовижно точний і напрочуд дотепний портрет англійського суспільства.  Вона дослідила англійський національний характер під антропологічним мікроскопом і показала читачам дивну та чарівну культуру, що керується цілими кодексами негласних норм та поведінкових кодів. Правила розмов про погоду чи секс,споживання їжі чи флірт, чим відрізняється«іронічний садовий гном»  від звичайного, закони облаштування оселі, видимі та невидимі класові індикатори, особливості славнозвісного англійського гумору – усе це та багато іншого про звички англійців, їхні примхи, виверти та дивацтва у ґрунтовній та веселій книжці Кейт Фокс


     А43659 304 В 43

    Вікінг М. Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи / М. Вікінг; пер. з англ. К. Бабкіної. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 288 с. : іл, фото. – (Державна програма – 2018) (Світовий бестселер).

Данію часто називають країною, де живуть найщасливіші люди у світі. І все це завдяки хюґе. Особлива життєва філософія, що допомагає створити атмосферу спокою, тепла й гармонії та вчить радіти життю, навіть коли за вікном жахлива погода, день неймовірно короткий, а на роботі нескінченний потік завдань.
Як тільки не тлумачили хюґе: від «мистецтва створення затишку», «душевності», «насолоди від речей, що заспокоюють» до «какао під запалені свічки». Та хто може стати кращим провідником у всьому, що пов’язане з хюґе, ніж Мік Вікінґ? Мік – засновник і керівник Дослідницького інституту щастя в Копенгагені, що роками досліджує данське життя. У чому ж секрет цього магічного інгредієнта, який робить данців найщасливішою нацією в світі? Як пов’язані хюґе і щастя? Пояснити суть особливого життєвого тренду безтурботних данців завдання, що під силу лише Міку Вікінґу…

Б51068     821.161.2Л 93

Любка А. С. У пошуках варварів. Подорож до країн, де починаються й не закінчуються Балкани : проза / А. С. Любка. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2019. – 384 с. – (Державна програма – 2020).

Нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даїшники видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.

 


  



Немає коментарів:

Дописати коментар

     Знайдіть задоволення в читанні та обирайте книги, які роблять вас щасливими!        Слідом за травнем, де все зеленіє, буяє та цвіт...